Stappen bij het kiezen van een kinderdagverblijf

Hoe kies je een kinderdagverblijf dat het beste past bij jullie als ouder en kind? Het kiezen van een geschikt dagverblijf is een belangrijke keuze. Om ouders te helpen hebben we bij Bicopa een stappenplan opgesteld. Deze checklist biedt je als ouder houvast en helpt je goed na te denken over belangrijke afwegingen.

1. Maak een wensenlijst

Het kiezen van een kinderdagverblijf begint met een wensenlijst. In Almere is meer dan voldoende aanbod. Elke kinderopvang heeft haar eigen plus- en minpunten. Welke kinderopvang uiteindelijk het beste bij jou en je kind past, hangt dan ook voor een groot deel af van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Stappen bij het kiezen van een kinderdagverblijf

Denk na over wat jij belangrijk vindt, en praat daar met je partner over. Misschien is afstand het belangrijkste criterium. Of is flexibiliteit belangrijker. Misschien is de sfeer doorslaggevend. Zoek je een opvang met een bepaalde pedagogische grondslag, of is toch de uurprijs doorslaggevend?

Bedenk ook hoeveel opvang jullie straks daadwerkelijk nodig hebben. Het kan handig zijn om de opvang op loopafstand van je huis te hebben, maar misschien wil je liever 5 minuten langer op de fiets om je kind naar het kinderdagverblijf met die prachtige buitenspeelplaats te brengen. Is dat het hele jaar door, of bijvoorbeeld in de schoolvakanties niet? Misschien heb je een baan met wisselende diensten, en heb je de ene week twee dagen opvang nodig en de andere week drie. Bij veel kinderdagverblijven kun je kiezen uit verschillende soorten contracten, zodat de opvang goed aansluit bij jouw situatie.

2. Oriëntatie dagverblijven

Nadat de lijst met eisen en wensen is opgesteld begint de oriëntatie van de kinderdagverblijven. Je hebt nagedacht over wat jij belangrijk vindt in jouw keuze voor een kinderopvang.

Ervaringen van vrienden en familie

Welke kinderopvang komt daarvoor in aanmerking? Oriënteer je op de mogelijkheden. Bekijk welke kinderopvanglocaties er zijn in jouw buurt. Heb je vrienden of familie met jonge kinderen? Vraag hen eens naar hun ervaringen en tips. Kennen zij een kinderopvanglocatie die voor jou ook interessant kan zijn?

Zijn zij tevreden, zouden ze hun opvang aanraden? Mond-tot-mond reclame is vaak een goede graadmeter voor de kwaliteit van een opvang.

Wat voor de één wel werkt, werkt soms voor de ander niet.

Als je bekenden om advies vraagt, houd dan wel in je achterhoofd dat het kiezen van kinderopvang een heel persoonlijke keuze is. Misschien zijn je vrienden niet zo blij met hun opvang omdat er te weinig regels zijn, maar ben jij juist op zoek naar een plekje waar je kind de ruimte krijgt om zelf dingen te ontdekken.

Selecteer een aantal kinderdagverblijven

Je hebt vast een aantal kinderopvanglocaties in Almere kunnen vinden waar je wel eens binnen zou willen kijken. Veel ouders kiezen ervoor om bij twee of drie kinderopvanglocaties een rondleiding te vragen, maar meer of minder kan natuurlijk ook. Misschien heb jij aan één blik wel genoeg en heb je geen vergelijkingsmateriaal nodig.

3. Bezoeken en rondkijken

Stappen bij het kiezen van een kinderdagverblijf

Na de oriëntatiefase is het verstandig om een bezoek te brengen aan het kinderdagverblijf. Het is belangrijk om zelf een kijkje te nemen bij de kinderopvang waar je in geïnteresseerd bent; alleen zo kun jij bepalen of de opvang bij jou en je kind past.

Kijk bij meerdere kinderdagverblijven

Het is aan te raden om bij meer dan één kinderdagverblijf een kijkje te nemen. Het zal je helpen te bepalen waar je precies naar op zoek bent, en je kunt een goede inschatting maken van waar jij écht een goed gevoel bij hebt. Bij veel kinderopvanglocaties in Almere kun je dit online plannen of aanvragen, maar je kunt ook telefonisch contact opnemen. Je hebt dan direct persoonlijk contact, kunt uitleggen wat jouw situatie is en waar je precies naar op zoek bent, en je kunt misschien alvast wat vragen stellen.

Er komt veel op je af tijdens een rondleiding

Er is genoeg te zien en te horen op een kinderdagverblijf, dus je zult waarschijnlijk je ogen uitkijken. Daarnaast zal degene die jou rondleidt veel dingen vertellen die nieuw voor je zijn. Probeer ondertussen goed rond te kijken en de sfeer op het kinderdagverblijf in je op te nemen.

Kijk goed rond tijdens de rondleiding

Zien de kinderen er blij en tevreden uit? Worden de kinderen liefdevol en positief benaderd, en komen de medewerkers enthousiast en bekwaam over? Vergeet niet naar beneden te kijken, want dat is waar het leven van de kinderen zich veelal afspeelt. Is het er schoon, zijn lage stopcontacten beveiligd, liggen er geen kleine of gevaarlijke dingen op de grond die de kinderen in hun mond kunnen doen of waar ze zich pijn aan kunnen doen?

4. Alles laten bezinken

Na de rondleiding bij de kinderdagverblijven is het goed om de balans op te maken. Terwijl jij deze mijlpaal viert met een gebakje, stellen wij je de volgende vraag: kun je je al voorstellen dat je straks jouw kindje brengt naar één van de locaties waar je een kijkje hebt genomen? Laat alle indrukken even rustig bezinken, slaap er een nachtje over en bedenk of je al een voorkeur voor een locatie kunt uitspreken. Is dat het geval, dan is het tijd voor de volgende stap.

5. Verdere verdieping

Je hebt bij één of meerdere kinderopvanglocaties een rondleiding gehad en je laten informeren over de ins en outs van de kinderopvang. Misschien is er al een kinderopvang afgevallen en is de keuze voor jou volkomen duidelijk, maar de kans is groot dat je er nog niet helemaal uit bent. Verdiep je daarom nu verder in de overgebleven kinderopvanglocaties. Allereerst kun je een offerte aanvragen, zodat je een indicatie krijgt van de kosten die aan het contract van jouw keuze verbonden zijn. Deze offerte kun je gebruiken om via de Belastingdienst een proefberekening te maken van de kinderopvangtoeslag. Afhankelijk van o.a. het (gezamenlijke) inkomen en het soort opvang, kun je van de Belastingdienst een bijdrage in de kosten ontvangen.

6. Neem een besluit

Kijk nog eens goed naar de checklist voor het kiezen van een dagverblijf. Bij welk kinderdagverblijf kun je de meeste punten afvinken? Dan heb je wellicht de juiste opvang gevonden! Het belangrijkste punt om een grote groene krul bij te zetten is de laatste: heb ik een goed gevoel bij deze opvang en zie ik mezelf hier mijn kind naartoe brengen? Want hoe praktisch de ligging van de opvang ook is, of hoeveel ouderavonden er ook georganiseerd worden: het belangrijkste is dat jij straks met een gerust hart je kind op een fijne, warme en veilige plek achterlaat.

Vertrouwen in het kinderdagverblijf

De zorg voor je kind aan een ander toevertrouwen is voor veel jonge ouders de eerste stap in het loslaten van je kind, en daarmee een hele lastige. Een gevoel van vertrouwen is onmisbaar in jouw keuze voor een fijne kinderopvang.

Heb jij zo’n plekje gevonden?

Schrijf je kindje dan zo snel mogelijk in, want op veel kinderdagverblijven bestaan wachtlijsten voor de populaire opvangdagen. Schrik hier niet van maar denk na over een creatieve oplossing als voor jouw gewenste opvangdag een wachtlijst bestaat.

Je kunt in gesprek gaan met je werkgever om te kijken of je (tijdelijk) op een andere dag kunt werken, of misschien is er wel een opa of oma die je met alle liefde een aantal weken uit de brand helpt. Ook bieden sommige kinderdagverblijven de mogelijkheid om je kindje tijdelijk op een andere groep of locatie op te vangen, totdat er een plekje beschikbaar is op de locatie van je keuze. Schroom niet om hiernaar te vragen, een goed kinderdagverblijf zal graag met je meedenken.

Maak een afspraak

Je kunt je kind eenvoudig en gratis bij ons kinderdagverblijf inschrijven via de website. je krijgt een bevestiging van je inschrijving per e-mail. Via de inschrijving kom je op een wachtlijst.