Wat zijn de kosten van kinderopvang?

Wat zijn de kosten voor de opvang van mijn kinderen? Dit is een veelgestelde vraag door ouders. Kinderopvang is er in verschillende vormen. Van een kinderdagverblijf, gastouderopvang, au-pair of oppas aan huis.

De uiteindelijke kosten voor kinderopvang hangen af van de vorm, het aantal dagen en hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. Welke vorm past het beste bij u? Wat zijn de voordelen van een kinderdagverblijf? Het is slim om daar al in een vroeg stadium samen over na te denken omdat er wachtlijsten kunnen zijn. Je keuze hangt af van de wensen en voorkeuren op het gebied van locatie, sfeer, flexibiliteit in uren, schaalgrootte en natuurlijk ook de kosten.

Maximale uurtarief kinderopvang

Het maximale uurtarief dat wordt vergoed voor dagopvang van kinderen kan elk jaar verschillen. In 2019 het maximale uurtarief voor kinderopvang € 8,02.

Wat voor de één wel werkt, werkt soms voor de ander niet.

Als je bekenden om advies vraagt, houd dan wel in je achterhoofd dat het kiezen van kinderopvang een heel persoonlijke keuze is. Misschien zijn je vrienden niet zo blij met hun opvang omdat er te weinig regels zijn, maar ben jij juist op zoek naar een plekje waar je kind de ruimte krijgt om zelf dingen te ontdekken.

Hoeveel betaal ik voor kinderopvang?

Hoeveel je als ouders betaald voor kinderopvang is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De woonplaats – bijv. Almere – en hoeveel aanbod er in die omgeving is
  • Het gewenste soort kinderopvang, zoals kinderdagverblijf of gastouderopvang
  • Of het gaat om dagopvang of buitenschoolse opvang
  • Welke voorzieningen en diensten biedt de opvang aan? Bijv. zelf eten meenemen, met of zonder warme maaltijden).
  • Hoe flexibel is de opvang met de tijden die kunnen worden afgenomen
  • Het aantal weken per jaar dat kinderopvang kan worden afgenomen. Alle weken of alleen in de schoolweken?

Gastouderopvang is over het algemeen per uur goedkoper dan opvang bij een kinderdagverblijf. Maar het maximale uurtarief waarover kinderopvangtoeslag wordt ontvangen is echter ook lager voor gastouderopvang dan voor dagopvang bij een kinderdagverblijf.

Hoe werkt kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag berekenen thuis op laptop

Als ouder betaal je alle kosten van de opvang direct aan de instelling waar een contract mee is afgesloten. Vervolgens kun je bij de Belastingdienst aanvragen om een deel van de kosten terug te krijgen. Dit is de kinderopvangtoeslag. De hoogte van deze toeslag is onder andere afhankelijk van het aantal opvanguren, het uurtarief van de opvang en het inkomen van de ouders. Hoe lager het inkomen van jou en je partners samen is, hoe hoger de toeslag.

Op toeslagen van de belastingdienst kun je zien hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt krijgen

Maak een afspraak

Je kunt je kind eenvoudig en gratis bij ons kinderdagverblijf inschrijven via de website. je krijgt een bevestiging van je inschrijving per e-mail. Via de inschrijving kom je op een wachtlijst.